Ο πόνος στην πλάτη και πότε είναι ανησυχητικός

Κατηγορία: Πόνοι στην πλάτη ή ράχη

Οι πόνοι της πλάτης είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν οι γιατροί και οι ασθενείς.Σας έτυχε ποτέ να έχετε πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα που ήταν αιτία μεγάλης ταλαιπωρίας, στεναχώριας και δυσκολιών στην καθημερινή σας ζωή, στο σπίτι ή στη δουλειά;

Η απάντηση σας πολύ πιθανό να είναι θετική δεδομένου ότι οι πόνοι της πλάτης είναι από τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν το σύγχρονο άνθρωπο στο γιατρό.

Οι πόνοι της πλάτης είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν οι γιατροί και οι ασθενείς. Ο τρόπος ζωής στην εποχή μας, συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από πόνους της πλάτης.

Η καθιστική ζωή, η εργασία στον υπολογιστή, η παχυσαρκία, η απουσία τακτικής σωματικής άσκησης, τα λάθη στις χειρωνακτικές εργασίες, στις σωματικές προσπάθειες και στην άθληση είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη γένεση των ραχιαλγιών.

Πρέπει από την αρχή να επισημάνουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόνοι της πλάτης οφείλονται σε παροδική παθολογική κατάσταση και έτσι υποχωρούν σε μερικές εβδομάδες.

Ωστόσο η αναγνώριση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο της πλάτης έχει μεγάλη σημασία. Καθορίζει την αντιμετώπιση διότι ανάλογα με την αιτία πρόκλησης της ραχιαλγίας θα συσταθεί η πρόληψη και η θεραπεία που χρειάζεται ο ασθενής.

Επιπλέον η ορθή διάγνωση στον κάθε ασθενή επιτρέπει να αναγνωριστούν έγκαιρα εκείνες οι περιπτώσεις που είναι ανησυχητικές και στις οποίες επιβάλλεται άμεση δραστική θεραπεία. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από μια σχετικά ήπια κατάσταση όπου εκδηλώνεται ένας μονότονος ενοχλητικός πόνος μέχρι την κλινική εικόνα ενός βίαιου έντονου άλγους που προκαλεί αγωνία στον ασθενή και έχει επείγοντα χαρακτήρα.

Μπορεί να εντοπίζεται στον αυχένα (στο σβέρκο, αυχεναλγία), στη θωρακική μοίρα (στο μέσο περίπου της σπονδυλικής στήλης, στο πίσω μέρος της περιοχής του θώρακα) και στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα, οσφυαλγία).

Ο πόνος μπορεί να αντανακλάται σε άλλα μέρη του σώματος όπως στα κάτω ή άνω μέλη (μηρούς, κνήμες, πόδια, βραχίονα, χέρια).

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε πότε ο πόνος στην πλάτη είναι ανησυχητικός διότι τότε χρειάζεστε άμεσα τη βοήθεια του γιατρού.

Εάν οι πόνοι της πλάτης που έχετε συνοδεύονται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά επιβάλλεται να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας:

1. Όταν  ο πόνος είναι πολύ έντονος και δεν υποχωρεί.

2. Εάν ο πόνος επανέρχεται και είναι επαναλαμβανόμενος.

3. Όταν ο πόνος επεκτείνεται και αντανακλάται και αλλού όπως για παράδειγμα προς τα κάτω μέλη, προς τα γεννητικά όργανα, προς τη μέση.

4. Εάν υπάρχουν μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα.

5. Εκδήλωση αδυναμίας στα χέρια ή στα πόδια.

6. Εμφάνιση προβλημάτων στην ούρηση ή στην αφόδευση.

7. Όταν ο πόνος στην πλάτη επηρεάζει παιδιά ή άτομα προχωρημένης ηλικίας.

8. Όταν ο πόνος στην πλάτη συνοδεύεται από πυρετό ή από εμετούς ή από δυσκαμψία του αυχένα.

Στις καταστάσεις αυτές, επιβάλλεται άμεση κλινική εξέταση με νευρολογική αξιολόγηση, συμπληρωματικά τεστ και απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική ή αξονική τομογραφία) που θα διευκολύνουν την αναγνώριση της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: