Οι πόνοι στην πλάτη: Αιτίες

Κατηγορία: Πόνοι στην πλάτη ή ράχη

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προκαλείται από πολλές αιτίες.Η ανεύρεση της αιτίας που προκαλεί πόνους στην πλάτη αποτελεί το κλειδί για τη σωστή θεραπεία. Η αντιμετώπιση των πόνων της πλάτης είναι σε πολλές περιπτώσεις ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα.

Οι πόνοι που αισθάνεται κάποιος στην πλάτη μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις της πλάτης ή που υπάρχουν αλλού όπως στην κοιλιά αλλά οι πόνοι που δημιουργούνται αντανακλώνται στην πλάτη.


Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στην πλάτη οφείλονται στην ένταση και καταπόνηση των μυών και συνδέσμων που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Οι παθήσεις των δίσκων, η συμπίεση του μυελού των οστών ή των ριζών των νεύρων που αρχίζουν από αυτόν, η στένωση του ραχιαίου σωλήνα στον οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός και η οστεοπόρωση περιλαμβάνονται στις συχνότερες αιτίες πρόκλησης πόνων στα διάφορα μέρη της πλάτης.

Όμως στη διερεύνηση χρειάζεται προσοχή διότι πόνοι λόγω παθήσεων οργάνων της κοιλιάς (νεφροπάθεια, κυστίτιδα, ανεύρυσμα, σκωληκοειδίτιδα, ασθένειες ωοθηκών η παγκρέατος) μπορεί να αντανακλώνται στην πλάτη.

Η καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων της πλάτης είναι οι συχνότερες αιτίες πόνων στον αυχένα και στην οσφυϊκή μοίρα (το κάτω μέρος της πλάτης).
Οι ασθενείς μπορεί να θυμούνται ή να μη θυμούνται το γεγονός που προκάλεσε το πρόβλημα στους μυς ή στους συνδέσμους.

Συνήθως είναι ευαίσθητοι ή νιώθουν πόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι κινήσεις της ομάδας μυών που εμπλέκονται περιορίζονται και ο πόνος μπορεί να αντανακλάται ανάλογα με την περιοχή που επηρεάστηκε. Τα περισσότερα επεισόδια πόνων πλάτης λόγω μυϊκής καταπόνησης υποχωρούν πλήρως σε μερικές εβδομάδες.

Οι αλλοιώσεις των δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης είναι μια άλλη συχνή αιτία πόνων της πλάτης. Οι δισκοπάθειες είναι αλλοιώσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων που προκαλούνται από διάφορες αιτίες.

Η δισκοκήλη συμβαίνει όταν ο πηκτοειδής πυρήνας του δίσκου, διολισθαίνει με πρόπτωση μέχρι την περιφέρεια του ινώδους δακτυλίου ερεθίζοντας ή πιέζοντας τα νεύρα.
Προκαλεί πόνους που αντανακλώνται στα άνω ή κάτω μέλη ανάλογα με τα νεύρα που επηρεάζονται.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανακάμπτουν χωρίς να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις των δίσκων αρχίζουν στην τρίτη δεκαετία της ζωής. Ευθύνονται για δισκοκήλη ή άλλες δισκοπάθειες που οδηγούν σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης με στένωση του ραχιαίου σωλήνα όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός.

Ακόμη και μικροί τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και συμπίεση των ριζών των νεύρων που εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη με πόνους και κάποτε βλάβες στα νεύρα. Στις περιπτώσεις που ο δίσκος πιέζει το νωτιαίο μυελό και όχι μόνο το νεύρο, το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και χρειάζεται άμεση αξιολόγηση από ειδικό γιατρό.

Η οστεοπόρωση, η οστεομυελίτιδα, οι όγκοι, οι μεταστάσεις, οι διάφορες μορφές αρθρίτιδας, η σπονδυλολίσθηση, τα οστεόφυτα και οι τραυματισμοί είναι επίσης αιτίες πόνων της πλάτης.

Το ιστορικό, η προσεκτική κλινική εξέταση του ασθενούς και η διενέργεια των συμπληρωματικών εξετάσεων ανάλογα με την περίπτωση, επιτρέπουν την εξακρίβωση της σοβαρότητας του προβλήματος αλλά και την αιτία πρόκλησης των πόνων στην πλάτη.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: